
 

 

MEMORANDUM January 23, 2014 

To: House Energy and Commerce Committee 

   Attention: Paul Edattel 

From: Edward C. Liu, Legislative Attorney,  

Subject: Funding of Risk Corridor Payments Under ACA § 1342 

  

This memorandum responds to your request for an analysis of the following two questions concerning the 

funding of the risk corridor program under § 1342 of the Patient Protection and Affordable Care Act 

(ACA): 

1. Is an appropriation required for payments to qualified health plans under  ACA § 

1342(b)(1)? 

2. Can the amounts received from qualified health plans under ACA § 1342(b)(2) be used to 

make payments under § 1342(b)(1)? 

This memo provides general background information, and may be used to respond to questions by other 

Members or Congressional staff. 

Overview of Risk Corridors 

Risk corridors are a method for constraining financial losses (or gains) because costs are greater (or 

lesser) than what an insurance company estimated.  The corridors allow insurance companies and 

government to share higher-than-expected costs (or profits). Risk corridors have been employed when 

there is a change in the market which leaves health insurers unsure about the future costs they face, and 

how to price (or bid) their products. 

Section § 1342 of the ACA requires the Secretary of Health and Human Services  (HHS) to establish and 

administer a program of risk corridors for 2014, 2015, and 2016 for qualified health plans
1
 (QHPs) 

offered to individuals and small businesses.
2
 Under § 1342(b)(1), if a plan’s allowable costs exceed the 

total premiums received (less administrative costs), the Secretary is required to pay the plan a percentage 

of the shortfall in premiums. In contrast, under § 1342(b)(2), if a participating plan’s allowable costs are 

                                                 
1 Qualified health plans are plans that provide a comprehensive set of health benefits and comply with all applicable ACA market 

reforms.  Exchange plans must be QHPs, with limited exceptions. QHPs may also be offered in the private market outside of 

exchanges. 
2 42 U.S.C. § 18062. 
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less than the total premiums received (less administrative costs), the plan is required to pay to the 

Secretary a comparable percentage of the excess premiums received. 

Is an appropriation required for payments to qualified 

health plans under ACA § 1342(b)(1)? 

As noted above, the risk corridor program directs payments to be made by the Secretary of HHS to certain 

insurers that have underestimated their premiums for a given plan year through 2016. However, statutory 

and constitutional provisions prohibit federal agencies from making payments in the absence of a valid 

appropriation.
3
 Under longstanding GAO interpretations, an appropriation must consist of both a direction 

to pay and a specified source of funds.
4
 While the language of ACA § 1342(b)(1) establishes a directive to 

the Secretary to make such payments, it does not specify a source from which those payments are to be 

made.
5
 Therefore, § 1342 would not appear to constitute an appropriation of funds for the purposes of risk 

corridor payments under that section.
6
  

It is possible that an appropriation that would cover these payments may arise elsewhere. One potential 

source would be an appropriation enacted as part of the annual appropriations process. Unfortunately, it is 

too early to be able to predict whether an annual appropriation exists that would cover these payments. 

This is because the payments under § 1342 would not be made until FY2015 for which we do not yet 

have a proposed budget from the President or any pending appropriations bills.  

Can the amounts received from qualified health plans 

under ACA § 1342(b)(2) be used to make payments 

under § 1342(b)(1)? 

In some cases, federal expenditures can be financed through a type of permanent, indefinite appropriation 

known as a revolving fund. Generally, such expenditures have revenue generating activities and the 

                                                 
3 31 U.S.C. § 1342 (“An officer or employee of the United States Government or of the District of Columbia government may 

not ... make or authorize an expenditure or obligation exceeding an amount available in an appropriation or fund for the 

expenditure or obligation [or] involve either government in a contract or obligation for the payment of money before an 

appropriation is made unless authorized by law”); U.S. CONST. art. I, § 9, cl. 7 (“No Money shall be drawn from the Treasury, but 

in Consequence of Appropriations made by Law”). 
4 See GAO, 1 PRINCIPLES OF FEDERAL APPROPRIATIONS LAW 2-17 (2004). 
5 “[I]f ... a participating plan's allowable costs for any plan year are more than [specified thresholds] the Secretary shall pay to the 

plan an amount equal to [the statutory formula].” 42 U.S.C. § 18062(b)(1). It should also be noted that the question of whether an 

appropriation is available to make these payments is separate from the question of whether insurance plans meet the eligibility 

requirements for a payment under § 1342(b)(1). A qualified health plan may have a legal claim to the payments by operation of 

the statutory formula, but that alone does not constitute an appropriation from which that claim may be paid. See GAO, 1 

PRINCIPLES OF FEDERAL APPROPRIATIONS LAW 2-17 (2004) (citing Comptroller General Decision B-114808, Aug. 7, 1979). 
6 In contrast, the risk corridor payments under the similar Medicare Part D program are funded through a permanent 

appropriation from the Medicare Prescription Drug Account established in the Federal Supplementary Medical Insurance Trust 

Fund. 42 U.S.C. § 1860d-16(b)(1)(B). 
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revenue generated from those activities is placed in a revolving fund which can be used to pay for future 

revenue generating activities.
7
 

An agency may not create a revolving fund absent specific authorizing legislation.
8
 In the absence of any 

specific directions, federal law requires such amounts to be deposited in the General Fund of the Treasury, 

from which they may be further appropriated by Congress.
9
 The necessary elements for a statute to create 

a revolving fund are: 

 It must specify the receipts or collections which the agency is authorized to credit to the 

fund (user charges, for example). 

 It must define the fund’s authorized uses, that is, the purpose or purposes for which the 

funds may be expended. 

 It must authorize the agency to use receipts for those purposes without fiscal year 

limitation. However, as explained above, only receipts and collections that the fund has 

earned through its operations are available without fiscal year limitation.
10

 

Notably for purposes of this memorandum, the amounts received by HHS from plans that have 

overestimated premiums for a given year are not explicitly designated to be deposited in a revolving 

account or otherwise made available for outgoing payments under § 1342(b)(1). Therefore, there does not 

appear to be sufficient statutory language creating a revolving fund that would make amounts received 

under § 1342(b)(2) available to pay amounts due to eligible plans under § 1342(b)(1). 

As with a non-revolving appropriation to cover payments under § 1342(b)(1), a revolving fund can be 

created in standalone legislation, or in an annual appropriations act.
11

 The lack of statutory language 

creating a revolving fund within § 1342 does not mean that such incoming payments may never be placed 

in a revolving fund to be used for outgoing payments. Such a revolving fund could be established by 

Congress at some point in the future, including before the first payments from qualified health plans are 

due for plan year 2014. Nevertheless, until such time as that legislation is enacted, it does not appear that 

a revolving fund exists for purposes of receipts and payments under § 1342. 

 

 

                                                 
7 See GAO, 3 PRINCIPLES OF FEDERAL APPROPRIATIONS LAW 12-85 (2008). 
8 Id. at 12-89 (“[A]gencies have no authority to administratively establish revolving funds.”). 
9 31 U.S.C. § 3302(b). See GAO, 3 PRINCIPLES OF FEDERAL APPROPRIATIONS LAW 12-93 (2008) (noting that creation of revolving 

fund is exception to general rule of 31 U.S.C. § 3302(b)). 
10 See GAO, 3 PRINCIPLES OF FEDERAL APPROPRIATIONS LAW 12-90 (2008). 
11 See GAO, 3 PRINCIPLES OF FEDERAL APPROPRIATIONS LAW 12-89 (2008). 




